LEIDEN – Het LUMC in Leiden heeft samen met huisartsen en zorgorganisatie Marente een methode ontwikkeld waardoor mensen met hartfalen minder vaak naar het ziekenhuis hoeven. In een speciale doos zit allerlei meetapparatuur die gekoppeld kan worden aan een app. Patiënten kunnen dan thuis hun gezondheid in de gaten houden. Het gaat nu nog om een experiment dat een jaar duurt.

In de doos zit onder meer een weegschaal en een bloeddrukmeter. ‘Die kunnen dus gekoppeld worden aan een app op de mobiele telefoon of een tablet’, zegt cardioloog Kirsten Kortekaas van het LUMC. Zo’n vijftig patiënten uit Leiden en Katwijk kunnen meedoen aan het experiment.

Als de patiënt dan thuis op de weegschaal gaat staan, floept het resultaat direct op in het dossier van die patiënt in het ziekenhuis en bij de huisarts. Kortekaas: ‘We hopen dat op die manier mensen minder vaak naar een specialist hoeven, maar gewoon thuis hun gezondheid in de gaten kunnen houden.’

[…]

Niet voor iedereen

De doos met spullen is overigens niet geschikt voor alle patienten met hartfalen. ‘Als mensen echt een heel lage bloeddruk hebben, of extreem weinig zuurstof in hun bloed, dan moeten ze wel echt gezien worden door een arts’, zegt Kortekaas daarover. Maar als het gaat om relatief simpele bloeddrukcontroles of het wegen van patiënten die mogelijk vocht vasthouden, kan het wel.