Longarts Erasmus MC: ‘Mogelijk honderdduizenden mensen met long covid’

NB long-covid = post-covid

Longarts Merel Hellemans Beeld:©Erasmus MC

Longarts Merel Hellemons van het Erasmus MC in Rotterdam schat dat mogelijk honderdduizenden mensen in Nederland kampen met de gevolgen van long covid. “Ik spreek jongeren van 28 jaar die weer thuis zijn gaan wonen omdat ze verzorgd moeten worden.”

Het is maart 2020 als Tjitske Jaarsma* via haar man besmet raakt met het coronavirus. Ze ontwikkelt een hoestje dat uitmondt in hevige benauwdheid. […]

Jaarsma en haar dochter zijn inmiddels gediagnosticeerd met long covid, ofwel langdurige klachten na een coronabesmetting. Over long covid, ook wel post-covid-syndroom, is nog weinig bekend. Deskundigen spreken van een waaier aan klachten die van persoon tot persoon kunnen verschillen. Wie waarom long covid oploopt is niet goed bekend. Evenmin weten we hoeveel mensen in Nederland rondlopen met restklachten.

‘Giga-grote getallen’

Longarts Merel Hellemons (Erasmus MC) schat dat het om mogelijk honderdduizenden mensen gaat. Zij spreekt van “giga-grote getallen”. Exacte cijfers zijn er niet omdat de Rijksoverheid dit niet bijhoudt.

[…]

Hellemons ziet in haar werk veel patiënten met het post-covid-syndroom. “Long covid kan een veelvoud aan klachten geven, maar er is een aantal symptomen die we het vaakst horen: vermoeidheid en concentratieproblemen. Maar ook kortademigheid en kort gezegd alles wat met de hersenen te maken heeft (prikkelverwerking en hoofdpijn) komt voor.”