Het systeem om landelijk statiegeldblikjes in te zamelen hoeft pas in april 2023 van start te gaan. Dat heeft de Raad van State (RvS) geoordeeld. Het kabinet wilde dat de regeling per januari van start ging en legde de branche preventieve dwangsommen op om dat voor elkaar te krijgen. De RvS heeft die dwangsommen nu geschorst.

Het statiegeldsysteem voor blikjes, waarbij je drankblikjes onder meer bij de supermarkt kunt inleveren, zou vanaf het nieuwe jaar gaan gelden. De branche wilde hier uitstel voor, omdat ze het systeem niet op tijd rond konden hebben. Dat zou volgens hen pas per april 2023 klaar zijn.

Staatssecretaris Vivianne Heijnen besloot daarop dwangsommen in het leven te roepen, om zo de verantwoordelijke partijen te dwingen het systeem op tijd af te hebben. Hierop stapte producenten en importeurs van dranken in blik en supermarkten, verenigd in Stichting Afvalfonds Verpakkingen, naar de voorzieningenrechter.

De Raad van State heeft nu besloten dat het systeem pas in april 2023 klaar voor gebruik moet zijn. De hoogste bestuursrechter heeft dat besloten omdat er niet voldoende machines zijn voor een werkend systeem. Handmatige inname door supermarkten zou tot grote praktische problemen leiden.

RvS denkt daarom dat het beter is om de invoering enkele maanden uit te stellen. De voorzieningenrechter vindt dat het algemeen belang daar beter mee is gediend dan met een gefaseerde invoering.