Screenshot website Follow-This

Follow This, een groep aandeelhouders die verduurzaming probeert af te dwingen bij olie- en gasconcerns, krijgt steun van een aantal grote investeerders.

Diverse institutionele beleggers, met een totaal geïnvesteerd vermogen van 1.300 miljard euro, gaan samen met Follow This klimaatresoluties indienen tijdens aandeelhoudersvergaderingen bij Shell, BP, ExxonMobil, en Chevron. Hierin worden energieconcerns opgeroepen hun CO2-emissies voor 2030 af te stemmen met het klimaatakkoord van Parijs.

Onder meer het Franse investeringsfonds Edmond de Rothschild, met een totaal belegd vermogen van 75 miljard, Degraaf Petercam Asset Management (50 miljard) en Achmea Asset Management (175 miljard) beloven zich achter Follow This te scharen.

Marges op fossiel ‘geweldig’

Hoewel Shell eigen klimaatdoelen heeft geformuleerd, gaan die niet ver genoeg, stelt Follow This. Oprichter Mark van Baal zegt dat energieconcerns zich verschuilen achter een gebrek aan vraag naar en aanbod van duurzame energie. Zolang het aanbod van duurzaam niet sterker groeit, of de vraag naar energie niet voldoende afneemt, blijft fossiele energie nodig, stellen de energieconcerns. ‘Maar wat ze er niet bij zeggen is dat ze nauwelijks groene energie aanbieden, omdat de marge erop te klein is’, aldus Van Baal. ‘Terwijl marges op fossiel nu geweldig zijn.’

De recordwinsten die energieconcerns het afgelopen jaar hebben geboekt, zijn deels een gevolg van de oorlog in Oekraïne, waardoor gasprijzen zijn geëxplodeerd. ‘Maar de winsten zijn ook zo hoog doordat de schade die fossiel veroorzaakt niet in het bedrijfsmodel verwerkt zit’, aldus Van Baal. Als dat verandert, is het volgens hem snel gedaan met de fossiele industrie.

Dat een nieuwe groep investeerders zich nu achter de strengere klimaatresoluties van Follow This schaart, tilt de strijd tegen klimaatverandering volgens Van Baal naar een nieuw niveau.