heating costs, energy saving, temperature controller
Photo by geralt on Pixabay

1. Zijn er regels voor het vaststellen en aanpassen van het maandtarief?

Het maandtarief wordt vastgesteld op basis van je verbruik van het afgelopen jaar en verdeeld over twaalf maanden. Die inschatting is nu te hoog omdat heel veel mensen korter zijn gaan douchen en de thermostaat lager hebben gezet. Volgens het CBS ligt het gasverbruik gemiddeld 25 procent lager.

Bij de meeste energieleveranciers kun je online je maandtarief met maximaal 20 procent verlagen. Wil je meer verlagen? Dan moet je bellen met de klantenservice. Dat vergt veel geduld, zegt Donat. “We kennen het verhaal dat je elke keer minimaal een half uur in de wacht staat.”

[…]

2. Anja kwam er bij de klantenservice niet doorheen. Wat kun je dan doen?

De Consumentenbond adviseert om een officiële klacht in te dienen. “Op de website van Eneco kan je een klachtenformulier invullen. Als je dat doet, kom je bij een andere afdeling terecht en krijg je binnen twintig dagen antwoord”, zegt Donat. Als het probleem dan nog niet wordt opgelost, kun je naar de geschillencommissie Energie stappen. Dat duurt langer: je moet je verhaal goed onderbouwen en het kost tussen de 25 en 152 euro (wat je terugkrijgt als je in het gelijk wordt gesteld).

Anja ging van 300 naar meer dan 1000 euro per maand. Ze wilde dat bedrag halveren, maar daar zou Eneco niet mee akkoord zijn gegaan. Bovenop de standaardverlaging van 20 procent, had de klantenservice 10 procent extra verlaging moeten aanbieden, dus 30 procent in totaal. Eneco betreurt de slechte ervaringen van Anja, maar blijft bij een maximale verlaging van 30 procent.

[…]

3. Heeft een slimme meter voordelen?

Volgens de Consumentenbond heeft driekwart van de huishoudens een slimme meter, ook Anja heeft er een. Daarmee toon je makkelijker aan dat je minder verbruikt. “Door de slimme meter zie je ook dat het een sport wordt om te besparen en een mooi bedrag terug te krijgen”, zegt Donat.

Maar de slimme meter verandert niet de spelregel dat het maandtarief wordt vastgesteld op basis van je jaarverbruik. “Anders zou je in de zomer heel weinig betalen en in de winter heel veel.”

[…]

4. Is een elektrisch kacheltje is goedkoper?

Denk niet zomaar dat elektrisch stoken goedkoper is. We leggen het uit aan de hand van een voorbeeld waarin je een ruimte wilt verwarmen. Voor 1 kuub gas via de ketel heb je ongeveer 10 kWh uit een elektrisch kacheltje nodig. Let op: een kacheltje heeft 100 procent rendement, bij de cv-ketel is dat 80 procent. Er gaat namelijk warmte verloren via de schoorsteen en verwarmingsbuizen.