nuclear power station, reactor, nuclear
nuclear power station photo by user1459766245 on Pixabay

Kernenergie Nederland wil in 2035 twee kerncentrales hebben draaien, bij voorkeur naast de oude in Borssele. Die centrale uit 1973 blijft ook nog in functie. Russische en Chinese bedrijven worden uitgesloten van de selectieprocedure.

De twee nieuwe kerncentrales die vermoedelijk in Borssele komen te staan, zullen zeker niet door Chinese of Russische bedrijven gebouwd worden. Ook is het uitgesloten dat deze landen de brandstof (uranium) gaan leveren. Dit stellen bronnen rond het kabinet. China en Rusland bouwen wereldwijd verreweg de meeste centrales.

Energieminister Rob Jetten (D66) maakte vrijdag bekend dat de twee centrales in 2035 9 tot 14 procent van de stroomproductie voor hun rekening moeten gaan nemen. Daarnaast heeft het kabinet besloten dat Borssele, nu nog de enige kerncentale in Nederland, niet in 2033 wordt gesloten, zoals aanvankelijk het plan was. De dan zestig jaar oude centrale kan volgens Jetten ook daarna nog „veilig in bedrijf blijven”.

Terwijl Borssele jaarlijks 3,8 terawattuur (TWh) aan stroom produceert – ruim 3 procent van de vraag – zullen de nieuwe centrales gezamenlijk zo’n 24 TWh gaan produceren. Eind volgend jaar wordt duidelijk hoe de bouwers van de centrales zullen worden geselecteerd. Vooralsnog maken de enige Europese producent (het Franse EDF) en bedrijven uit de Verenigde Staten, Zuid-Korea en Japan kans. Ook wordt dan duidelijk hoeveel geld de overheid in het project gaat steken. Steun van het Rijk is in elk geval noodzakelijk, volgens het kabinet.

Naast Borssele blijft ook de Rotterdamse Maasvlakte een mogelijke locatie. Een derde locatie, het Groningse Eemshaven, is eerder om politieke redenen afgevallen. Onder meer met netbeheerder Tennet wordt verder onderzoek gedaan naar de beste locatie.

[…]

Juist het vinden van investeerders is een pikant punt. Mede vanwege alle onzekerheden rond de bouw waren geldschieters de afgelopen jaren niet happig om geld te steken in nieuwe centrales. Jetten zegt niettemin vertrouwen te hebben geput uit een rondgang bij financiële partijen afgelopen jaar.

Exploitant EPZ van de bestaande kerncentrale in Borssele zei twee jaar geleden de bouw van twee nieuwe centrales wel aan te durven, mits de overheid het ‘marktrisico’ af zou dekken. Pensioenfonds ABP noemt kernenergie „een dilemma”, hoewel het de rol van centrales in de energietransitie erkent. „Maar tegelijkertijd blijft het probleem van afval, ontmanteling, kosten en veiligheid.”