Inwoners van de Europese Unie moeten gaan betalen voor de broeikasgassen die ze uitstoten tijdens het autorijden of voor het verwarmen van hun huis. Dat plan staat in het nieuwe maatregelenpakket om de Europese klimaatdoelen te halen.
De EU-landen en het Europees Parlement (EP) hebben een akkoord over het maatregelenpakket bereikt. De regeringen van de lidstaten en het volledige Europees Parlement moeten nog wel officieel instemmen voor het plan definitief doorgaat.
Voor 2030 moet de CO2-uitstoot met 55 procent omlaag, zodat de EU in 2050 helemaal ‘klimaatneutraal’ kan zijn. De nieuwe klimaatwetten zijn volgens het EP “cruciaal” en moeten dit doel mogelijk maken.
De klimaatwetten richten zich vooral op het strenger maken van het CO2-certificatensysteem. Door dat systeem moesten bedrijven de afgelopen jaren al vergunningen aanvragen om broeikasgassen te mogen uitstoten. Elk jaar geeft de EU minder vergunningen uit om op die manier de uitstoot te verlagen. Dat systeem wordt nog strenger, in 2030 moet de uitstoot hierdoor met 62 procent zijn verminderd.
Eenzelfde systeem moet er volgens het plan ook komen voor burgers en andere bedrijven. Zij moeten gaan betalen voor hun persoonlijke CO2-uitstoot. Dat wordt geregeld via energiebedrijven en pompstations. Die bedrijven moeten ook gaan betalen om CO2 te mogen uitstoten. Die kosten worden doorberekend in de prijs die klanten betalen als ze tanken of de verwarming aanzetten.
Fonds van 86 miljard euro om arme mensen te ondersteunen
Voor sommige mensen wordt het leven daardoor nog duurder. Maar om de kosten te drukken, kunnen ze wel beroep doen op een speciaal fonds. Daarmee kunnen ze bijvoorbeeld hun huis beter laten isoleren of overstappen op een elektrische auto.