Ook studenten en bewoners in woon-zorginstellingen krijgen, net als andere huishoudens met een zogenoemde ‘blokaansluiting’, compensatie voor de hoge energiekosten. Maar hoe hoog dat wordt en wanneer wordt pas in februari duidelijk.

Dat schrijven minister Rob Jetten (Energie) en staatssecretaris Marnix van Rij (Belastingen) in een brief aan de Tweede Kamer over de ongeveer zevenhonderdduizend Nederlandse huishoudens met blokaansluiting. De bewindslieden geven al die Nederlanders op een aantal punten meer duidelijkheid: zo krijgen zij geld en kan het deel dat in november en december nog niet de 380 euro ‘energietoeslag’ ontving, dat alsnog verwachten. Maar uit de brief blijkt ook dat zij nog ruim twee maanden moeten wachten op informatie over hoeveel en wanneer zij dat geld krijgen.

[…]

De belangrijkste vraag is hoe hoog de compensatie moet zijn om recht te doen aan het voordeel dat vergelijkbare huishoudens genieten die wel onder het prijsplafond vallen. Zeker wanneer de prijs gedurende het jaar sterk fluctueert, is dat lastig. Vast staat al wel dat het kabinet daarom minimaal twee keer komend jaar een bedrag wil uitkeren dat afhangt van de marktomstandigheden.

Om daar een goed idee van te krijgen wil het kabinet ook de eerste maanden van 2023 bezien hoeveel er voor het prijsplafond wordt uitgekeerd, zegt een woordvoerder van Jetten. Maar gedurende die maanden zullen de huishoudens met blokverwarmingen en hoge energierekeningen dus nog niet direct de euro’s krijgen waar zij op zitten te wachten.