Ongeveer 90 procent van de mensen die recht hebben op de energietoeslag van 1.300 euro heeft die ook aangevraagd. Dat zei minister Carola Schouten (Armoedebeleid) woensdag in de Tweede Kamer.

Volgens de minister blijkt dat uit gegevens van de gemeenten. Dit cijfer is volgens haar erg groot. Andere armoede- en schuldenregelingen bereiken doorgaans minder mensen.

Het geld is een tegemoetkoming voor de hoge energiekosten. De energietoeslag is bedoeld voor mensen die van maximaal 120 procent van het sociaal minimum moeten rondkomen.

Een aantal partijen, waaronder SP, PvdA en PVV, vindt dat dat percentage omhoog moet. Op die manier moeten meer mensen in aanmerking komen voor de energietoeslag. Dat is in een aantal gemeenten al gebeurd, bijvoorbeeld in Rotterdam.

Minister Schouten ziet een algemene verhoging van het percentage niet zitten. Volgens haar heeft het kabinet voor dit percentage gekozen omdat het aansluit bij het armoedebeleid van de gemeenten. Daardoor kon de energietoeslag ook zo snel worden ingevoerd.

Voor mensen die net iets meer verdienen heeft het kabinet andere regelingen opgezet, zoals een verhoging van de zorg- en huurtoeslag.