Huishoudens zonder werkende slimme meter kunnen in de komende dagen rekenen op bericht van hun energieleverancier. Eneco, Vattenfall en Essent, gezamenlijk goed voor 80 procent van de consumentenmarkt, gaan klanten vragen naar hun meterstanden op 1 januari. Lange tijd was onzeker of dat zou lukken.

Als consumenten hun energieverbruik tot 1 januari doorgeven, weten energiebedrijven precies welk deel van hun verbruik onder het energieplafond valt, zo is het idee.

Prijsplafond per 1 januari

Het energieplafond wordt op 1 januari ingevoerd. Voor hun eerste 1200 kubieke meter gas betalen consumenten dan 1,45 euro per kuub en voor de eerste 2900 kilowattuur stroom 40 cent per kWh. Voor het energieverbruik daarbovenop betalen consumenten het actuele markttarief. Dat bedraagt momenteel meer dan het dubbele van voornoemde bedragen.

In dit artikel leggen we gedetailleerder uit hoe het prijsplafond werkt.

[…]

Vattenfall gaf twee weken geleden al aan hun klanten nog voor het nieuwejaar te benaderen voor hun meterstanden. Essent en Eneco waren dat toen nog niet van plan. In plaats daarvan zouden ze het energieverbruik schatten. 

Maar die schatting zou geen rekening houden met consumenten die in afwachting van het energieplafond hun verwarming hadden uitgeschakeld,

[…]

Huishoudens met een normaal werkende slimme meter zullen geen bericht krijgen van hun energieleverancier, omdat hun energieverbruik op ieder gewenst moment afgelezen kan worden.

Wie wél bericht krijgen zijn huishoudens met een domme meter, huishoudens die weliswaar een slimme meter hebben maar die niet laten uitlezen door hun energieleverancier én huishoudens met een slimme meter die een storing vertoont. Als klanten hun verbruik tot 1 januari niet tijdig doorgeven wordt dat alsnog geschat.