An elderly woman
Photo by Pixabay on Pexels

Het aantal ouderen dat op een wachtlijst staat voor een acute opname in een verpleeghuis is tussen januari en november van dit jaar gestegen van 2762 naar 4737 mensen: een toename van ruim 70 procent. Honderden van hen wachten zelfs al langer dan een halfjaar op een bed.

Dat blijkt uit een analyse door Nieuwsuur van cijfers over wachtlijsten die Zorginstituut Nederland maandelijks publiceert. Het Zorginstituut, een overheidsinstantie, bevestigt dat de analyse correct is.

Minister Conny Helder voor Langdurige Zorg zegt in een reactie dat de stijging van het aantal wachtenden haar zorgen baart. “Het geeft aan dat we tegen de grenzen aan zitten.”

Het gaat bij de wachtenden om zeer kwetsbare ouderen. De meesten zitten in de laatste jaren van hun leven. Ze hebben bijvoorbeeld vergevorderde dementie of zware lichamelijke problemen. Een opname in het verpleeghuis is direct of heel binnenkort noodzakelijk door hun slechte gezondheid of het (dreigend) omvallen van een mantelzorger zoals hun partner.

Omdat de ouderen een zogeheten Wlz-indicatie hebben vanwege hun gezondheid, hebben ze recht op een plek in een verpleeghuis. Maar alle ongeveer 130.000 verpleeghuisbedden in Nederland zijn bezet of niet beschikbaar door tekort aan zorgpersoneel. De ouderen wachten noodgedwongen thuis en dat zullen er alleen maar meer worden: er komen steeds meer oudere mensen bij.

[…]

Het rapport wijst op een extra reden voor de oplopende wachtlijsten. Volgens de NZa zijn er namelijk “veel” ouderen die “vanuit het niets” bovenaan de wachtlijst komen te staan en direct wordt opgenomen zodra er een bed vrijkomt.

[…]

De groep van duizenden ouderen die nu wacht op een acute opname is nog maar het topje van de wachtlijstproblemen. In totaal staan er bijna 22.000 ouderen op de wachtlijst voor een verpleeghuis. Het merendeel van deze mensen redt het nog wel even thuis en wacht vooral op een plek in de buurt van hun woonplaats. De totale wachtlijst groeit snel: in 2019 ging het nog om 14.500 mensen.