Zes vragen over biodiversiteit Het gaat slecht met de mondiale biodiversiteit. Naar schatting een miljoen soorten planten en dieren wordt met uitsterven bedreigd. De komende weken houden de Verenigde Naties daarom in Montreal een grote conferentie over dit onderwerp. Wat staat daar in Canada op het spel?
‘Het Parijs-moment’ voor de biodiversiteit. Zo noemde Elizabeth Mrema, de Tanzaniaanse voorzitter van de biodiversiteitsorganisatie van de Verenigde Naties de grote conferentie in Montreal, waar de komende twee weken een akkoord moet worden gesloten over behoud, bescherming en duurzaam gebruik van natuur. Ze verwees daarmee naar de klimaattop van Parijs uit 2015, waar met succes mondiale afspraken werden gemaakt om klimaatverandering tegen te gaan.
De biodiversiteitstop zou eigenlijk al in 2020 plaatsvinden in China, maar werd door corona herhaaldelijk uitgesteld. Nog steeds durft China het niet aan om duizenden mensen van over de hele wereld toe te laten, maar volgens wetenschappers en onderhandelaars gaat de natuur zo snel achteruit dat het onverantwoord zou zijn om de conferentie nog langer uit te stellen.
Daarom is de top, nog steeds onder Chinees voorzitterschap, verplaatst naar Montreal, ‘neutraal’ terrein omdat in die Canadese stad ook het kantoor van de VN-biodiversiteitsorganisatie is gevestigd.
1 De top gaat over biodiversiteit. Wat is dat eigenlijk?
Vaak wordt gedacht dat biodiversiteit gaat over het aantal soorten planten, dieren en micro-organismen op aarde. Maar ecologen rekenen er meer onder. Het gaat niet alleen om de variabiliteit tussen soorten, maar ook binnen soorten. Daarnaast wordt de variabiliteit tussen ecosystemen ertoe gerekend.
De variabiliteit binnen soorten betreft onder meer de genetische en fenotypische (gedrag, lichaamsbouw, fysiologie) variatie, zegt Rob Alkemade, verbonden aan het Planbureau voor de Leefomgeving en daarnaast buitengewoon hoogleraar mondiale modellering biodiversiteit en ecosysteemdiensten aan de Wageningen Universiteit & Research. „Hoe groter de genetische variatie binnen een soort, hoe groter de kans dat zo’n soort blijft voortbestaan”, zegt hij. Ook voor de landbouw is de genetische variatie belangrijk. Gewassen zijn makkelijker te veredelen en aan te passen aan veranderende omstandigheden als de genetische variatie binnen een soort groter is.