sagrada família, cathedral, architecture
Photo by Patrice_Audet on Pixabay

Op de ene toren is de evangelist een os, op de andere een leeuw. Het licht gaat vanavond voor het eerst aan in de twee nieuwste torens van de Sagrada Familia. Daarna lijkt het nog een kwestie van drie jaar: in 2026 moet het meesterwerk van architect Gaudí in Barcelona echt helemaal af zijn.

Er is dan bijna 144 jaar gewerkt aan de uitzonderlijke basiliek. Het licht in de 135 meter hoge torens dat vandaag wordt ontstoken, staat voor de evangelisten Lucas en Marcus. De dieren (os voor Lucas, leeuw voor Marcus) staan al sinds het vroege christendom symbool voor Marcus en Lucas. De dieren staan voor nederigheid en dapperheid.

Twee andere torens zijn volgend jaar klaar, gewijd aan de overige evangelisten Mattheüs (een engel) en Johannes (een adelaar). Tijdens deze laatste fase wordt ook begonnen met de bouw van de hoogste toren op het hart van de basiliek. De Sagrada Familia wordt dan nóg hoger, want de centrale vieringtoren voor Jezus Christus eindigt straks op 172 meter.

Op de toren komt een kruis met vier reusachtige armen die hun licht over alle windrichtingen laten schijnen. “We werken nu vooral aan de voorbereidingen voor de toren van Jezus Christus en het kruis. Met de hoop dat alles echt klaar is in 2026 voor de sterfdag van Gaudí”, verzucht de huidige architect Jordi Faulí. Met zijn puntbaardje, het haar rechts in een scheiding en zwarte colbert lijkt hij zowaar op zijn illustere voorganger.