Een historische foto van Tearoom Bongers in 1970 op de hoek van de Meent met de Pannekoekstraat in de Rotterdamse binnenstad. 
© Grootenhuijs Hans/ AD/RN/ Ed Leyten

Stichting het Cuypersgenootschap roept de gemeente Rotterdam op om het voormalige pand van Tearoom Bongers aan de Rotterdamse Meent te beschermen als monument. Het pand is gebouwd in 1954 – 1955 en geldt volgens Norman Vervat van het Cuypersgenootschap als ‘een mooi kleinood van de wederopbouw’.

Het karakteristieke paviljoen – ook wel bekend als de poffertjeskraam – is bij de huidige bezoeker van de Rotterdamse binnenstad vooral bekend als de horecazaak Dutch Diner. Volgens het Cuypersgenootschap had de gemeente Rotterdam het pand, een ontwerp van architect Harry Nefkens, al een tijdje in het vizier als potentieel monument, maar zou het om allerlei administratieve redenen nog niet van zijn gekomen om de procedure te starten.

Vervat hoopt dat de gemeente daar alsnog snel werk van maakt. ,,Rotterdam is een sloopstad. De stad telt veel waardevolle wederopbouwpanden die helaas nog niet beschermd zijn. Hoewel er nu geen acute dreiging is, willen we hoe dan ook voorkomen dat dit paviljoen wordt gesloopt.’’