seniors, old people's home, care for the elderly
Ouderen die veel bewegen verbeteren daarmee hun geheugen niet, al laten bevolkingsstudies vaak een verband zien tussen leefstijl en gezondheid. Photo by RosZie on Pixabay

Gezondheid Wat kunnen ouderen doen om hun brein gezond te houden? Een actieve leefstijl zorgt niet voor verbetering, zo blijkt.

Flink bewegen en genoeg ontspannen. Dat is goed voor het ouder wordende brein, zeggen veel hersenwetenschappers. Maar een studie onder 585 Amerikaanse 65-plussers vond geen bewijs dat het geheugen hierdoor beter blijft.

Een uur mediteren per dag, 300 minuten per week bewegen of een combinatie daarvan leverde geen significant effect op. De studie verschijnt deze week in het wetenschappelijk tijdschrift JAMA.

De ouderen in Missouri en Californië, met een gemiddelde leeftijd van 71,5 jaar, waren weliswaar bezorgd over hun geheugen, maar hadden nog geen dementie of andere degeneratieve hersenziekten. Ze werden verdeeld over vier groepen die 18 maanden werden gevolgd.[…]

De deelnemers werden vier keer getest. Na zes maanden en aan het einde, na achttien maanden, was er geen duidelijk verschil in cognitief functioneren tussen de groepen.

Drie keer de scanner in

Allemaal maakten ze de testjes wel steeds iets beter – wat volgens de onderzoekers te verwachten is als je geoefend raakt. Maar beweging en mindfulness leverden geen significante verbetering op van het geheugen en het functioneren van de hersenen ten opzichte van de groep die niet actief aan de slag hoefde. […]

De onderzoekers spreken het vermoeden uit dat de deelnemers misschien nog te gezond en actief waren om optimaal te profiteren van de interventies (bewegen en mindfulness). Anderzijds, zeggen ze, deden de mensen die er fysiek duidelijk op vooruitgingen het bij de geheugentesten niet beter dan de rest.

Kleine subgroep

In Nederland deed Sara Galle aan de Vrije Universiteit onderzoek naar het effect van (intensief) bewegen op cognitie. Zij zag alleen verbetering in een kleine subgroep die intensief bewoog. […]

Galle vindt het goed dat de Amerikaanse studie een geluid biedt tegenover het idee dat je gezond oud worden volledig zelf in de hand hebt. Een gezonde leefstijl is aan te raden, alleen al voor hart- en bloedvaten, „maar gezondheid is niet 100 procent maakbaar. Dat laat deze studie goed zien.”