De stikstofuitspraak van de Raad van State van vanochtend, waarbij er een streep is gegaan door de bouwvrijstelling, leidt tot zeer uiteenlopende reacties. Mobilisation for the Environment (MOB) die de zaak had aangespannen is “zeer tevreden”. Brancheorganisatie Bouwend Nederland is helemaal niet tevreden en noemt de uitspraak “dramatisch”. In de Tweede Kamer zijn de reacties wisselend.

Advocaat Valentijn Wösten van MOB noemt het “een prima uitspraak”. Volgens hem is de uitspraak ook “volkomen logisch”. Hij benadrukt dat de regering zich aan de wetgeving moet houden, zowel op nationaal als internationaal niveau.

De Raad van State deed vanochtend uitspraak in de zaak van MOB tegen de vergunning voor het ondergrondse opslagproject Porthos. De bestuursrechter bepaalde dat de stikstof die bij de aanleg van de infrastructuur wordt uitgestoten, niet buiten beschouwing kan worden gelaten.

Geen verrassing

“De Raad van State heeft nu gezegd, wat iedereen al kon voorspellen”, zegt Wösten. Dat hoeft niet te betekenen dat bouwprojecten nu grote vertraging oplopen, zoals wel wordt gevreesd. “Dit gaat niet meer werk zijn dan voor juli 2021. Voor die tijd moesten partijen in de bouw ook al door deze hoepel springen.”

Dat de rechter nu een streep haalt door de bouwvrijstelling heeft het kabinet volgens Wösten aan zichzelf te wijten. “Het was het zoveelste geitenpaadje om het biodiversiteitsprobleem te omzeilen.”