Al sinds 2020 werkt stichting RBV aan een rechtszaak waarin van de Staat wordt geëist dat zij mensenrechten respecteert en een einde maakt aan de aantasting van de gezondheid door het overmatige vliegverkeer in ons land. Vanaf begin maart gaat de zaak van start.Tweet
De voorbereidingen van de zaak en het opstellen van de meer dan 200 pagina’s tellende dagvaarding kostten tot op heden meer dan 150.000 euro, vooral geld dat is uitgegeven aan gespecialiseerde advocaten.
De zaak zou eigenlijk in oktober jongstleden van start gaan, maar op het laatste moment vroeg minister Mark Harbers van Infrastructuur (I&W) uitstel omdat hij niet tijdig zijn antwoord op de dagvaarding had geformuleerd.
[…]
Zaak voor alle mensen met last van vliegherrie
Tot op heden is ongeveer de helft van de donateurs afkomstig uit Aalsmeer, de vestigingsplaats van RBV. “Maar onze zaak is geen initiatief van Aalsmeerders die de Aalsmeerbaan liefst zien sluiten, het is een zaak waarin we opkomen voor alle mensen die te maken hebben met vliegherrie. We hebben ook donateurs nodig in andere gemeenten als Amstelveen, Amsterdam, Zaanstad en Leiden. Maar ook uit Rotterdam, Eindhoven en Maastricht.”
[…]
Twee miljoen mensen in de vliegherrie
In Nederland wonen ruim twee miljoen mensen die meer overlast van het vliegverkeer ervaren dan mag volgens de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie. Zij worden geconfronteerd met reële schade aan hun gezondheid, onder meer als gevolg van een gebrek aan nachtrust en luchtverontreiniging.
RBV strijdt voor het recht op een schone en gezonde leefomgeving, zonder de huidige gezondheidsschade door het vliegverkeer. Dat is een grondrecht dat al jarenlang met voeten wordt getreden. Onze eigen overheid huurt nu peperdure advocaten in om dat onrecht te laten voortbestaan.