Ahmed Aboutaleb – CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam heeft in de gemeenteraad met ontzetting gereageerd op twee agenten die doelbewust hebben gelogen bij het opstellen van een proces-verbaal rond een aanhouding.

Aboutaleb noemt de zaak ernstig en onverteerbaar, maar zegt dat het hele korps niet over één kam geschoren moet worden.

Een Rotterdamse garagehouder kreeg in juni 2020 onder meer een kopstoot van een agent. In het politierapport werd informatie achtergehouden. Uiteindelijk kwam de waarheid dankzij bewakingsbeelden boven water, schrijft Rijnmond.

Een rechter stelde vorige week vast dat de agenten doelbewust verkeerde informatie gaven in het proces-verbaal.

[…]

De rijksrecherche gaat onderzoek doen naar het handelen van de politie.

Agent verzon proces-verbaal: ‘Eén zaak is een incident, twee is geen toeval meer, bij drie zaken wordt het een patroon’

[…]

Hoogleraar Schuilenburg (EUR) hoopt dat het onderzoek zo breed wordt getrokken dat ook naar eerdere proces-verbalen van de bewuste agent wordt gekeken. “Om te kijken of hij alles juist heeft beschreven, maar ook of hij zelf alles wel heeft gemeld. Bijvoorbeeld of de agent zelf ooit een bekeuring heeft gekregen.”

Dat gebeurde eerder bij een soortgelijke zaak in Amsterdam. “Daar kreeg de agent een werkstraf van 180 uur en een beroepsverbod van twee jaar wegens valsheid in geschrifte en meineed”, weet Schuilenburg.

‘Volstrekt onvoldoende’

Hij verbaast zich ook over de reactie vanuit de leiding van de Rotterdamse politie. “Die is volstrekt onvoldoende. Die agenten hadden onmiddellijk disciplinair moeten worden geschorst. Waarom dat niet is gebeurd, is voor mij een raadsel. In afwachting van de uitkomst van het huidige rechercheonderzoek had dat onmiddellijk moeten gebeuren. Schorsing is eerder ook niet gebeurd bij de racistische whatsapp-groep. Zo ontstaat opnieuw het beeld dat een eenheidsleiding te laat en onvoldoende ingrijpt.”