crane, buildings, construction
Photo by PublicDomainPictures on Pixabay

[…] Nu er geen bouwvrijstelling meer is, kan een project pas beginnen wanneer er een natuurvergunning is. Die moet per project worden aangevraagd bij de provincie. Alle lopende vergunningsverzoeken moeten opnieuw worden beoordeeld. Er moet eerst worden uitgerekend hoeveel stikstofschade een project oplevert. Wat de gevolgen van de uitspraak precies zijn voor de bouwprojecten in Zuid-Holland, wordt later pas duidelijk.

[…]

Dat er een streep gaat door de bouwvrijstelling, betekent niet dat er een algehele bouwstop is. De Raad van State benadrukt dat het mogelijk blijft om voor een plan of project een zogenaamde ‘voortoets’ uit te voeren. Zo nodig kan er een passende beoordeling gemaakt worden. Daarnaast kan voor projecten van groot openbaar belang toestemming worden gegeven als daarvoor geen alternatieven zijn en de natuurschade wordt gecompenseerd.

Zowel de gemeente als de provincie laat weten nog onderzoek te moeten doen naar de gevolgen van deze uitspraak voordat ze kunnen aangeven wat dit zal betekenen voor de lopende en komende bouwprojecten.

Deltalinqs, belangenvereniging voor bedrijven in de Rotterdamse haven, gaat onderzoeken of een gebiedsgerichte aanpak mogelijk is. “Als er niet gebouwd mag worden, komen veel projecten niet van de grond”, meldt voorzitter Victor van der Chijs.