1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes, waarvan de meeste mensen diabetes type 2, en iedere dag komen daar zo’n 150 mensen bij. Een gezonde leefstijl speelt een belangrijke rol in het voorkomen én behandelen van diabetes type 2. ,,Medicijnen helpen om het een beetje in toom te houden, maar ze lossen de oorzaak van de ziekte niet op.”
Ieder jaar horen 52.000 Nederlanders dat ze diabetes hebben. Dat zijn 1000 mensen per week, 150 mensen per dag. Daarnaast hebben naar schatting zo’n 1,1 miljoen Nederlanders prediabetes, een voorfase van diabetes type 2. De verwachting is dat van de Nederlanders die nu 45 jaar of ouder zijn, in de toekomst 1 op de 3 diabetes type 2 krijgt.
Torenhoge cijfers, en daarom is het elk jaar op 14 november Wereld Diabetes Dag, om aandacht en begrip te vragen en om deze cijfers niet verder te laten oplopen. ,,Er komt een tsunami van mensen met diabetes type 2 op ons af als we niks doen”, zegt Diena Halbertsma, directeur van het Diabetes Fonds. ,,De ziekte heeft ontzettend veel impact op iemands leven, dat wordt vaak onderschat. Je moet er zeven dagen per week, ieder uur van de dag rekening mee houden.”
,,Daarbij krijgt ongeveer de helft van deze mensen te maken met complicaties, zoals hart- en vaatziekten, oogaandoeningen en nierziekten.” Ook heeft het veel invloed op de zorgkosten: in 2016 kostte het Nederland 6 miljard euro aan directe zorg. De verwachting is dat dit in de komende twintig jaar oploopt naar 8 miljard euro per jaar. ,,Diabetes staat dan ook in de top 3 van hoogste ziektelast”, analyseert Halbertsma.
[…]
Onbewerkte voeding en beweging
Je leefstijl aanpassen dus; meer bewegen, gezonder eten, minder suiker en overtollige kilo’s kwijtraken. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, zegt Pijl ,,Op papier lijkt het makkelijk, maar in de praktijk is het knap lastig om gezond te leven.” Dat beaamt Halbertsma. ,,Gemak en ongezonde producten hebben de overhand in onze maatschappij. Maar liefst 80 procent van de producten in de supermarkt vallen buiten de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum”, illustreert de directeur van het Diabetes Fonds.
[…]
Wél doen: bewegen. ,,Door je spieren aan het werk te zetten, maak je stoffen aan die de ontstekingen dempen”, legt Pijl uit. Sporten kan tevens helpen om stress tegen te gaan, want ook stresshormonen hebben invloed op de werking van insuline. ,,Je hoeft geen marathons te rennen of elke dag in het krachthonk te staan. Matige beweging de hele dag door helpt al. Dus neem de trap in plaats van de lift, pak de fiets in plaats van de auto, loop af en toe even weg van je computerscherm en maak een ommetje.”