innermost coffin of Tutankhamun (side)” by profzucker is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

Uitvaartondernemers hebben het de laatste maanden stukken drukker dan anders, zonder dat daar een duidelijke verklaring voor is. ,,Wij zitten in de vijfde versnelling, dit is geen sprint meer, dit is een marathon”, zegt Martijn van de Koolwijk van DELA, de grootste uitvaartverzorger in Nederland.

DELA krijgt normaal gesproken dagelijks zo’n 100 tot 120 meldingen van overlijden. ,,De laatste tijd zitten we vaak aan de bovenkant van die range of daarboven. Dit speelt al enkele maanden, het houdt lang aan”, zegt Van de Koolwijk.

Hij heeft geen verklaring voor het hogere aantal overlijdens. Daarbij hebben uitvaartondernemers uit privacyoverwegingen geen inzicht in doodsoorzaken. Volgens de woordvoerder van DELA kunnen de begrafenisondernemers de drukte nog wel aan: ,,Het is niet zo dat we wettelijke termijnen per definitie niet halen”. Dat is de termijn waarbinnen de uitvaart plaatsgevonden moet hebben na het overlijden.

DELA verzorgt meer dan 30.000 uitvaarten per jaar op veertig locaties verspreid over het land.

[…]

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gaan er al maanden meer mensen dood dan verwacht. In oktober bedroeg de zogeheten oversterfte bijvoorbeeld 16 procent. In totaal stierven toen bijna 1800 mensen meer dan verwacht, van wie 1000 kwetsbare mensen, zoals bewoners van verpleeghuizen of zorginstellingen voor mensen met een beperking. De oorzaak van de extra sterfte kan het statistiekbureau niet geven.

[…]

Een andere verklaring kan zijn dat mensen die ‘normaal gezien’ zouden zijn overleden in de winter, bijvoorbeeld door een infectie, toen bleven leven omdat ze zichzelf extra beschermden vanwege de pandemie. Zij overleden dan later mogelijk alsnog. Die hypothese is volgens Van Gaalen moeilijk te bewijzen, maar ,,het is wel een patroon dat we herkennen van grote epidemieën”