housebuilding, new building, single family home
Photo by 2211438 on Pixabay

De Raad van State heeft een streep gezet door de uitzonderingspositie voor de bouw bij het aanvragen van de natuurvergunning. Dankzij de positie konden ontwikkelaars ondanks de strenge stikstofregels toch bouwen: ze hoefden hun stikstofuitstoot tijdens de bouw niet mee te tellen bij de aanvraag. Dat is nu verleden tijd. Wat betekent dit?

Wat gaat er concreet veranderen bij bouwprojecten?

“Ieder project moet zijn eigen stikstofberekening maken en kunnen aantonen dat de bouw niet ten koste van de natuur gaat”, zegt de Rotterdamse transitiehoogleraar Jan Rotmans. Dat moeten ze met hulp van stikstofexperts. “Vaak hebben bouwbedrijven die experts niet. Dit zorgt voor vertraging.”

“Ik ben niet onverdeeld gelukkig met deze uitspraak, omdat duurzame projecten hierdoor ook in het gedrang komen. Zelfs de bouw van windmolenparken kan op deze manier worden stilgelegd en dat lijkt mij niet de bedoeling. Dit zet Nederland klem en alles loopt zo vertraging op.”

Milieuwetenschapper Raoul Beunen houdt zich al jaren bezig met het stikstofdossier. Ook hij verwacht vertragingen doordat de bouwvrijstelling geschrapt is. Gevolg van de uitspraak is dat ontwikkelaars de neerslag van stikstof moeten compenseren als die boven de vastgestelde rekengrens komt. Als ze niet kunnen compenseren, mogen ze niet bouwen.