Tegelijkertijd zegt de minister dat er een doorbraak bereikt is op het thema klimaatschade. “Dat is enorm belangrijk voor kwetsbare landen die daar nu al mee te maken hebben, vaak zonder zelf veel bij te dragen aan klimaatverandering. Deze stap helpt het vertrouwen tussen het mondiale noorden en zuiden te herstellen. En maakt het hopelijk mogelijk om komend jaar nieuwe doorbraken te bereiken voor een echte versnelling in onze klimaataanpak.”

Buitengewoon teleurstellend, noemt klimaatminister Rob Jetten de resultaten die zijn geboekt tijdens de klimaattop in Sharm-el-Sheik. “In een jaar met veel extreme weersomstandigheden en alarmerende klimaatrapporten zijn we er niet in geslaagd om grote voortgang te boeken.”

Teleurstellende afloop

Op de VN-klimaattop in Sharm-el-Sheikh hebben bijna tweehonderd landen ingestemd met het oprichten van een klimaatschadefonds. Dit is bedoeld voor het vergoeden van schade in ontwikkelingslanden die het gevolg is van klimaatverandering. Verder zijn op de klimaattop bijna dezelfde afspraken gemaakt als tijdens de top vorig jaar in Glasgow, waardoor diverse partijen het een teleurstellende afloop noemen.

[…]

Ook de Europese Unie is teleurgesteld. De EU vindt het resultaat onvoldoende, zegt Eurocommissaris en vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans. “Dit akkoord is een te kleine stap voorwaarts”, zegt een kritische Timmermans.

[…]

Het klimaatschadefonds is het enige lichtpuntje, stelt mensenrechtenorganisatie Oxfam Novib. Verder is er geen vooruitgang geboekt op het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen, constateert de organisatie.

Wetenschap is kristalhelder

Zo zijn er geen afspraken gemaakt over het uitfaseren van fossiele brandstoffen. “Dat terwijl de wetenschap hierover kristalhelder is”, zegt Oxfam Novib. “Nog langer doorgaan met fossiel betekent de 1,5 graad missen.”