Beeld: ©Rijksoverheid

De financiële sector heeft de sleutel in handen bij de aanpak van klimaatverandering. Dat zei minister van Financiën Sigrid Kaag vanmiddag op de klimaattop in Egypte. Op de klimaatconferentie in Sharm-el-Sheikh ging het vandaag de hele dag over financiën.

Volgens Kaag zijn de klimaatdoelen onhaalbaar als geld niet anders geïnvesteerd wordt. “Zonder het grote geld, echt geld, serieuze financiële keuzes, zullen we de doelen niet halen”, zei de minister.

Als we geen wereld meer hebben om in te leven is het einde oefening

Minister Kaag op de klimaattop in Egypte

Kaag wordt over een half jaar covoorzitter van een groep van bijna tachtig ministers van Financiën, die samen op willen trekken bij het maken van klimaatbeleid. Landen zullen de randvoorwaarden moeten creëren, waardoor het voor bedrijven duidelijk en verleidelijk wordt om hun geld anders te investeren.

“Uiteindelijk zullen we de financiële doelstellingen ten behoeve van het tegengaan van klimaatverandering niet halen als de private sector en het bredere financiële speelveld er niet grootschalig in stappen, dan is het een onmogelijk pad”, zei Kaag.

Ze vindt dat banken en andere financiële instellingen wel ook zelf risico’s moeten durven nemen. “We kunnen met zijn allen veilige buffers hebben, maar als we geen wereld meer hebben om in te leven is het einde oefening.”