Het kabinet moet een noodleverancier aanwijzen die mensen die hun energierekening niet meer kunnen betalen alsnog van energie voorziet. Daarvoor pleit de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) in een brief aan minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie. De ACM voorziet “grote problemen” als vanaf 1 april energiebedrijven klanten weer mogen afsluiten wegens wanbetaling.
Om te voorkomen dat mensen door een te hoge energierekening in de kou komen te zitten, heeft het kabinet de regels voor het afsluiten vorige week aangescherpt: tot 1 april mogen leveranciers alleen afsluiten na meerdere pogingen om met wanbetalers in contact te komen. Lukt dat niet, dan moet het energiebedrijf eerst ook de gemeente inschakelen om tot een oplossing te komen. Pas als dat niet lukt, mag de klant worden afgesloten.
Maar de ACM is bezorgd over de periode ná 1 april, als de aangescherpte regels vervallen. Een grote groep mensen bouwt nu schulden op bij hun leverancier omdat de termijnbedragen voor energie te hoog liggen. Die groep kan vanaf 1 april ineens weer afgesloten worden.
Honderdduizenden in gevarenzone
De Nederlandse vereniging voor schuldhulpverlening NVVK noemt de situatie “super zorgelijk”. “Voor de winter hebben we nu wel goede afspraken gemaakt”, zegt voorzitter Marco Florijn. “Maar vanaf 1 april is er niets goed geregeld.”
In augustus waarschuwde energiebedrijf Vattenfall al dat zo’n 10 procent van de klanten een te laag maandbedrag heeft ingesteld, en dus schulden opbouwt die pas bij de eindafrekening zichtbaar worden. Als dat percentage representatief is, kunnen vanaf april vele honderdduizenden huishoudens weer met afsluiting te maken krijgen.