Als je aan de opwarming van de aarde denkt, dan denk je vaak aan smeltende poolkappen en een stijgende zeespiegel. Maar ook onder water heeft het gevolgen. Doordat de temperatuur van het zeewater stijgt, sterven de koraalriffen af. Het Rotterdamse bedrijf Coastruction wil hier iets tegen doen en maakt met een 3D-printer kunstmatige koraalriffen van lokale materialen.
“Als je zelf tijdens het duiken zo’n twintig jaar geleden een prachtig rif hebt gezien en dat is nu weg, dan is dat hartverscheurend en verschrikkelijk”, zegt marinebioloog én mede-oprichter Astrid Kramer tegen OPEN Rotterdam. Hoewel koraalriffen nog geen 1 procent van het aardoppervlak bedekken, herbergt het wel een kwart van al het oceaanleven. Daarnaast vormen koraalriffen een goede kustbescherming, omdat ze golven breken.
3D-specialist Nadia Fani is ook mede-oprichter van Coastruction. Het tweetal werkt in het Innovation Dock in RDM Rotterdam en ontwerpt, print, test en installeert kunstmatige riffen om wereldwijd beschadigd rif en zeeleven te herstellen en te beschermen. De aanleg van kunstmatig koraal gebeurt al langer, maar door middel van moderne technieken kan dat steeds beter en efficiënter.