Zaterdag is het Wereld Toiletdag én Internationale Mannendag. Een mooie aanleiding om een onderwerp aan te snijden wat voor veel verhitte discussie kan zorgen: moet je als man staand of zittend plassen? Huisarts Jeannete Caljouw pleit voor zitten. Toiletjuffrouw Connie Verschoor maakt het niet zo uit. Zij zou liever zien dat er aandacht komt voor de waterbesparende knop op het toilet.

brown wooden mannequin on white ceramic toilet bowl
Foto van Giorgio Trovato

Grotere prostaat

Belangrijker nog is wat staand plassen lichamelijk doet met de man. “Het is echt gezonder om ook als man zittend te plassen. Zeker als je ouder wordt. Je prostaat wordt groter en om daar langs te plassen, moet je goed je bekkenbodem ontspannen. Dat gaat beter als je zit.”

Toch zullen bepaalde mannen nooit of te nimmer gaan zitten. Die krijgt Caljouw wel eens op haar spreekuur. Heeft ze een tip? “Nee, want bij een vergrote prostaat moet je dan iets door de knieën gaan. En juist dan span je je bekkenbodem aan.”

Als het allemaal niet goed gaat en plassen een enorme inspanning wordt kun je klachten krijgen als een lagere bloedruk en lagere polsslag, benadrukt ze. “En dan val je om. Dat lijkt met toch ook niet wat je wil, met je broek op je enkels in de wc gevonden te worden. Het is niet sexy. Dan kun je toch beter gaan zitten.”