Nederland heeft een nieuwe Fotograaf des Vaderlands en het is…..Rotterdammer Marwan Magroun. De fotograaf werd in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam voor twee jaar benoemd tot ambassadeur van de fotografie. Magroun is de zesde Fotograaf des Vaderlands en is opvolger van de Haagse Jan Dirk van der Burg.

“Fantastisch dat ik twee jaar lang verteller en verbeelder van het vaderland mag zijn”, zegt Marwan Magroun over zijn benoeming. Volgens hem heeft hij de titel te danken aan het feit dat hij fotografie naar een hoger niveau kan tillen. De jury noemt zijn werk verrassend en integer. “Terwijl hij ons inspireert, ontroert en uitdaagt, doorbreekt hij uiteenlopende visuele clichés.”

De 37-jarige Marwan Magroun is van Nederlands-Tunesische afkomst. Naast zijn werk als documentair en commercieel fotograaf is hij actief als regisseur van documentaires, commercials en videoclips. Zijn werk toont een bonte stoet van mensen en weerspiegelt in zijn eigen woorden ‘zijn fascinatie met de stad Rotterdam en zijn inwoners’. Hij maakte in de coronacrisis naam door mee te doen aan de tentoonstelling ‘Stil Leven’ van de Rotterdamse Kunsthal. De tentoonstelling liet aan de hand van de foto’s van 12 makers zien hoe de wereld volledig stilviel.

Vorig jaar organiseerde het Nederlands Fotomuseum een expositie van het werk van Marwan Magroun onder de titel ‘Rotterdam Werkt’.