Ebola virus (green) is shown on cell surface.
Credit: National Institutes of Allergy and Infectious Diseases, NIH

Grote farmaceutische bedrijven investeren nauwelijks meer in onderzoek naar opkomende virussen, ondanks de ervaringen met de coronapandemie. Dat blijkt uit onderzoek van de gerenommeerde organisatie Access to Medicine Foundation.

De investeringen blijven volgens de nonprofitorganisatie vooral uit omdat onderzoek naar nieuwe infectieziekten financieel niet aantrekkelijk is. Experts reageren bezorgd. “Als corona één ding heeft bewezen, dan is het dat een infectieziekte die aan de andere kant van de wereld ontstaat hier grote gevolgen kan hebben”, zegt Chantal-Bleeker-Rovers, hoogleraar Uitbraken infectieziekten aan het Radboudumc.

Nachtkaars

De laatste coronagolf verliep deze herfst relatief geruisloos. Eerdere covid-infecties en vaccinaties hebben geleid tot enige weerstand onder veel Nederlanders. Bovendien voelen minder mensen de noodzaak voor de herhaalprik. Er wordt minder getest bij een verkoudheid en het begint weer gewoon te worden om verkouden en hoestend op kantoor te verschijnen.

Terug naar normaal. Al waarschuwt epidemioloog Bleeker-Rovers, net als viroloog Marion Koopmans, dat het nog te vroeg is om het einde van de pandemie al in te luiden. Het advies blijft om te blijven testen bij klachten en wanneer nodig thuis te blijven.

Intussen kan worden vastgesteld dat de grote farmaceuten in ieder geval wel zijn teruggegaan naar hun oude werkwijze. Na de grote inspanningen om in een recordtempo een vaccin voor het coronavirus te ontwikkelen, investeert de grote meerderheid van deze bedrijven wederom niet meer in onderzoek naar opkomende virussen.

Terwijl er volgens de Wereldgezondheidsorganisatie nog voldoende infectieziekten zijn die potentieel zeer bedreigend zijn voor de wereldwijde volksgezondheid.

Ook positieve ontwikkelingen

Het onderzoek van de Access to Medicine Foundation bevat ook goed nieuws. Voor het eerst hebben de twintig grote farmaceuten, zoals Pfizer, GSK, Takeda, Johnson & Johnson en Roche, beleid om medicijnen toegankelijker te maken. Het gaat dan om het verlagen van prijzen voor armere landen, of het opheffen van patenten.

En daarmee wordt een oude fout herhaald. Nieuwe coronavirussen stonden immers ook op de waarschuwingslijst van de WHO, maar noemenswaardig onderzoek voor een vaccin werd door grote farmaceuten niet verricht. Tot het een wereldwijd probleem werd.