Sander Schimmelpenninck (1984) is journalist, presentator en oprichter van Tonny Media. Hij was hoofdredacteur van Quote, is presentator van De Zelfspodcast en columnist van de Volkskrant.

In de nasleep van de VPRO-serie Sander en de kloof viel me iets op dat me ontzettend teleurstelde. Veel collega-journalisten wilden in hun beschouwingen eigenlijk alleen maar over mij praten. Waarom ik toch zo bezig was met die kloof, hoe belangrijk mijn eigen achtergrond voor me was (niet) en of ik niet hypocriet ben (natuurlijk wel). Oninteressante vragen, vond ik, die getuigen van weinig interesse in het onderwerp. 

Dat bleek gelukkig volkomen anders bij de kijkers. De essaywedstrijd van de VPRO leverde meer dan 900 inzendingen op en in de rest van het jaar, waarin ik regelmatig met allerlei mensen uit heel het land sprak over De kloof, merkte ik hoezeer het onderwerp leeft. Van bezorgde jongeren tot gearriveerde ondernemers; de kansenongelijkheid in ons land spreekt vrijwel iedereen aan, met een veelheid aan invalshoeken én oplossingen. 

Nu ik een boek heb geschreven, Sander en de brug, met daarin mogelijke oplossingen voor de kansenongelijkheid in Nederland, is het logisch om deze oplossingen te toetsen en te bespreken met experts en ervaringsdeskundigen. Ik kijk ernaar uit om kritisch bevraagd te worden – op de inhoud. 

In deze theatertour ga ik op verschillende locaties in Nederland in gesprek met bekenden en het publiek over de kloof en de brug. Elke avond begint met een korte introductie van Sander en de brug, waarna ik met een of meerdere gasten, en daarna met het publiek, dieper in ga op een of twee van de voorstellen uit het boek. Historicus en presentator Eveline van Rijswijk zal de avonden in goede banen leiden.

Sander over de brug in Rotterdam

Datum: donderdag 26 januari 2023

Locatie: Oude Luxor, Kruiskade 10

Inloop: 19:00

Programma: 20:00 – 21:45

Vanwege jullie enthousiasme voor de programma’s in Amsterdam en Deventer, laten we graag weten dat er ook een avond in Rotterdam zal zijn. Aan het programma wordt nog gewerkt, maar op donderdag 26 januari vervolg ik daar (samen met Eveline) het gesprek. Met jullie, natuurlijk, en met gasten die we zo snel mogelijk bekend zullen maken.