De romans, verhalen en gedichten van schrijfster Marion Bloem zijn vandaag bekroond met de Constantijn Huygens-prijs. Dat is bekendgemaakt in het NPO Radio 1-programma Kunststof.

“Niet alleen het recente en monumentale Indo uit 2020, dat iedereen moet lezen die is geïnteresseerd in het thema identiteit, is persoonlijk, origineel, meeslepend en geschreven vanuit een grote maatschappelijke betrokkenheid. Vanaf het eerste boek geldt dit voor haar gehele oeuvre”, zegt de jury van de Jan Campert-Stichting, verantwoordelijkheid voor de prijs.

“Ik ben nog beduusd, maar blij en ik mis mijn grootste fan natuurlijk, maar ik weet dat hij ergens meegeniet”, zegt Bloem op Twitter. Bloems man Ivan Wolffers overleed op 7 oktober.

[…]

Er werden ook nog drie andere prijzen uitgedeeld vandaag. Dominique de Groen won met haar bundel Slangen de Jan Campert-prijs (6000 euro). De jury: “Dominique De Groen observeert als een havik”.

Dichtende zeevaarder uit de smeltende permafrost

Donald Niedekker ontving de F. Bordewijk-prijs (6000 euro) voor zijn roman Waarachtige beschrijvingen. “Niedekker geeft het woord aan een dichtende zeevaarder wiens geest na eeuwen ontsnapt uit de smeltende permafrost”, aldus de jury.

De tweejaarlijkse J. Greshoff-prijs (ook 6000 euro) ging naar Marjan Slob, voor haar boek De lege hemel, over eenzaamheid. “Een biotoop van de creativiteit”, staat in de beoordeling.