Geweld tegen vrouwen en meisjes is nog altijd aan de orde van de dag. Eén op de drie vrouwen wereldwijd heeft te maken gehad met fysiek en/of seksueel geweld. Elke dag sterven zelfs meer dan 130 vrouwen door geweld van bijvoorbeeld een familielid of (ex)-partner. Ook de 42-jarige Elvira Molenaar uit Capelle aan den IJssel was jarenlang slachtoffer. “Ik koos altijd wel een bepaald type man als partner die over mijn grenzen heen ging en waar af en toe ook fysieke uitschieters bij zaten. Daar wilde ik wat aan gaan doen.”

Elvira was vrijdag een van de aanwezigen bij het hijsen van de ‘Orange the World‘-vlag in Capelle aan den IJssel. Wereldwijd wordt tot en met 10 december campagne gevoerd om geweld tegen vrouwen en meisjes te voorkomen en te stoppen. Verschillende gemeenten hijsen daarbij de oranje vlag, maar ook allerlei gebouwen worden oranje uitgelicht.

[…]

Verschillende activiteiten

Om tijdens Orange the World nog meer vrouwen zoals Elvira te helpen, organiseert Welzijn Capelle nog tal van activiteiten. En dat is broodnodig, gezien de meldingen van geweld die de organisatie wekelijks binnen krijgt. “Hier in de stad blijven de meldingen zeker niet beperkt tot alleen fysiek en psychisch geweld. Zo zien we regelmatig ook gevallen van stalking, ouderenmishandeling of schadelijke traditionele praktijken”, zegt aandachtfunctionaris huiselijk geweld en kindermishandeling Vivian Coelho.

Bij de welzijnsorganisatie is ook oog voor de plegers. Door trainingen zoals ‘Niet meer door het Lint’ te organiseren worden handvatten geboden voor zowel slachtoffers als daders om geweld te voorkomen.