St. Thomas-Elgin General Hospital School of Nursing – Advanced Training for Graduate Nurses, 1962” by Elgin County Archives is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

Het tekort aan personeel is in veel sectoren, waaronder de zorg, nog altijd aan de orde van de dag. Het nieuwe opleidingsprogramma ‘Zorgtalent’ moet mensen inspireren en enthousiasmeren om in de zorg te gaan werken. En dat al binnen zestien weken, want in die tijd halen de ‘zorgtalenten’ een mbo-certificaat en kunnen ze aan de slag als basisverzorgende.

Veertiger Barbara Wijnstein uit Vlaardingen is één van de mensen die het opleidingsprogramma volgt. Barbara en de andere zorgtalenten volgen één keer in de week lessen op het Dordtse Leerpark en werken daarnaast in een verzorgingshuis om ervaring op te doen. Barbara doet dat bij het Spectrum, in Dordrecht.

Barbara werkte in het verleden al eens in een verzorgingshuis in Maassluis. “Ik werkte daar als zorgondersteuner en hielp mee met het ontbijt. Ik haalde bijvoorbeeld geen mensen uit bed”, legt ze uit aan RTV Dordrecht. Door privé-omstandigheden kon Barbara nooit een diploma halen, waardoor ze haar werkzaamheden moest neerleggen. “Wettelijk is het op een gegeven moment veranderd. Je kon nog zo veel ervaring hebben, maar als je geen papiertje had dan mocht het niet meer.” Zorgtalent kwam voor haar dan ook op een goed moment. “Je bent nooit te oud om te leren.”