sylvester, fireworks, new year's day
Photo by geralt on Pixabay

Twaalf gemeenten hebben voor de komende jaarwisseling een algeheel verbod op het afsteken van vuurwerk afgekondigd. Verder stellen twee gemeenten zo’n verbod volgend jaar in en overwegen nog eens minstens tien gemeenten het verbod ergens in de komende jaren af te kondigen. Dat blijkt uit een rondvraag van de NOS onder 223 gemeenten.

[…]

Dat betekent dat de in 2020 afgesproken vuurwerkregels weer van kracht zijn: knalvuurwerk, Chinese matten en vuurpijlen zijn verboden, siervuurwerk als cakeboxen is toegestaan.

Twaalf gemeenten vinden dat niet ver genoeg gaan. Dat zijn Amsterdam, Rotterdam, Schiedam, Haarlem, Bloemendaal, Heemstede, Apeldoorn, Nijmegen, Heumen, Mook en Middelaar, Soest en Utrechtse Heuvelrug. Zij vinden de overlast, materiële schade, letsel en milieuvervuiling onevenredig groot en kondigen daarom een algeheel vuurwerkverbod af. Op die plekken is alleen het zogeheten fop- en schertsvuurwerk, zoals sterretjes en knalerwten, toegestaan.

Meer volgen

Volgend jaar sluit Arnhem zich daarbij aan en ook Eindhoven denkt in die richting. Krimpenerwaard kiest voor een vuurwerkverbod met ingang van de jaarwisseling 2024-2025. Negen andere gemeenten overwegen op termijn een vuurwerkverbod in te voeren, maar hebben daar nog geen beslissing over genomen.

Het illustreert dat een groeiend aantal gemeenten nadenkt over het volledig verbieden van vuurwerk; in aanloop naar de jaarwisseling in 2020 bleken nog zes gemeenten bereid tot zo’n verbod,

[…]

Hoe zit het met de landelijke regels?

Consumentenvuurwerk is opgedeeld in verschillende categorieën. Er geldt een landelijke verbod voor vuurwerk uit categorie F3, oftewel knalvuurwerk (zoals rotjes of zwaarder), Chinese matten, single shots en vuurpijlen. Romeinse kaarsen en babypijltjes zijn ook verboden.

Categorie F2-vuurwerk is wel toegestaan. Daarbij gaat het om siervuurwerk als cake- en combiboxen, waarbij door het aansteken van één lont meerdere sterren en vuurballen achter elkaar de lucht in worden geschoten. Afschieten mag alleen tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur.

De lichtste categorie – F1-vuurwerk – mag het gehele jaar worden afgestoken. Het gaat dan om onder meer sterretjes, knalerwten en kleine ijsfonteinen.