AFM De Amsterdamse gasbeurs ligt internationaal onder een vergrootglas. Toezichthouder AFM doet onderzoek naar mogelijke manipulatie op de marktplaats.

De Autoriteit Financiële Markten doet onderzoek naar mogelijke manipulatie van de Amsterdamse gasbeurs. Dat bevestigt bestuurslid Hanzo van Beusekom in een interview met NRC. Van Beusekom is bij de toezichthouder verantwoordelijk voor het ordentelijk functioneren van de financiële markten, waaronder de gastermijnmarkt valt. Om wat voor incidenten het gaat en wie daarbij betrokken zijn, wil hij in het kader van het onderzoek niet zeggen.

Het onderzoek komt op een pikant moment. Internationaal ligt de virtuele marktplaats, waar dagelijks voor tientallen miljoenen euro’s aan gasfutures (contracten voor levering op latere termijn) wordt verhandeld, onder een vergrootglas. Vooral Zuid-Europese landen als Italië klagen dat handelaren er via oneigenlijke praktijken de gasprijs onnodig opdrijven.

Dat zou vooral gebeuren door buitensporige speculatie, maar mogelijk ook door marktmanipulatie. Op de marktplaats zijn tegenwoordig tal van financiële partijen actief, zoals hedgefondsen en flitshandelaren, die gas als beleggingsproduct zien.