voorkant Vegetarische Bode 1907, blad van de Vegetariersbond © archief
Schouwburg Tivoli aan de Coolsingel rond 1915© Stadsarchief Rotterdam

Het eerste vegetarische restaurant van Rotterdam opent op 15 november 1902 de deuren. Het is Futura Nobis, een hotel-restaurant aan de Coolsingel nummer 41. De Rotterdamse afdeling van de Vegetariërsbond is dan nog maar net opgericht.

Futura Nobis betekent ‘de toekomst is aan ons’. De initiatiefnemers van het restaurant zijn lid van de Rotterdamse afdeling van de Vegetariërsbond. De Nederlandse Vegetariërsbond stamt uit 1894.

Op zaterdagmiddag 15 november 1902 om 15:00 uur gaan de deuren van het restaurant aan de Coolsingel open. Eerst voor genodigden, twee uur later kan het publiek naar binnen. Voorzitter Johannes Esmeijer van de Rotterdamse afdeling zegt in zijn toespraak ‘vegetarisme bevordert de gezondheid en veredelt de ziel’.

De huidig directeur van de Vegetariërsbond Floris de Graad weet dat rond 1900 de leden van de bond onder invloed staan van theosofie, ze hebben vaak spirituele motieven om geen vlees te eten: “Het principieel niet willen doden van dieren was wel het belangrijkst, daarna komt het spirituele. Ik denk niet dat veel mensen om gezondheidsredenen zijn begonnen. Ze kwamen er wel achter dat vlees eten voor de gezondheid niet nodig was.”

Bep van Klaveren

Een bekende Rotterdamse vegetariër is in de jaren 20 van de vorige eeuw bokser Bep van Klaveren. Zijn olympische titel in 1928 behaalt hij zonder vlees te eten, zo vertelt historicus Dirk Jan Verdonk in 2020 in het programma Chris Natuurlijk op Radio Rijnmond. Later gaat Van Klaveren onder druk van zijn trainer weer wel vlees eten.

[…]

Ook wordt er spottend naar vegetariërs gekeken. De Rotterdamse dichter en zanger Koos Speenhoff schrijft het spotlied ‘Vegetariërs of Planteneters’. Het lied is waarschijnlijk geschreven als reactie op de opening van Futura Nobis. Speenhoff voert het voor het eerst op in Schouwburg Tivoli, de schouwburg die een paar deuren verder aan de Coolsingel zit.

Spotlied over vegetariërs geschreven door Koos Speenhoff (later ingezongen)