Nakeeyat delivered a speech at the COP27 in Egypt PHoto source: @nakeeyat Source: Instagram

“Als jullie allemaal jong zouden zijn zoals ik, zouden jullie dan niet allang hebben afgesproken om al het nodige te doen om onze planeet te redden?” Een tienjarig meisje uit Ghana sprak vandaag de klimaattop in Egypte toe. “Moet de jeugd het van jullie overnemen? Misschien moeten alleen de jongerendelegaties naar de volgende klimaattop van de Verenigde Naties.”

Na afloop van haar toespraak kreeg Nakeeyat Dramani Sam een staande ovatie. Maar daarna daalde de realiteit weer in: de onderhandelingen in de slotfase van de klimaatconferentie zitten muurvast. Er is onenigheid over twee onderwerpen: het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen en de vorming van een mogelijk wereldwijd schadefonds voor landen die kwetsbaar zijn voor de gevolgen van klimaatverandering.

Het is nog onduidelijk of de ideeën die hierover de laatste dagen zijn gepresenteerd op steun van de hele wereld kunnen rekenen. Vanavond hebben de VS, de EU, Australië, Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk een laatste voorstel neergelegd. Er wordt vooral met spanning gewacht op een reactie van China.