Veel gemeenten laten woningen bouwen op locaties waar de landelijke geluidsregels worden overschreden, meldt NRC. Volgens de krant gaat het sinds 2018 om duizenden nieuwbouwhuizen. Omdat de druk hoog is en er weinig geschikte bouwgrond is, voelen de gemeenten zich genoodzaakt om uit te wijken naar gebieden waar de geluidsoverlast eigenlijk te hoog is.

Er is een wet die regelt dat woningen worden beschermd tegen een teveel aan bijvoorbeeld autolawaai en treingeluiden. Maar gemeenten hebben ook wettelijke mogelijkheden om van die Wet geluidhinder af te wijken.

[…]

Niet slapen op zolder

Ook bij de bouw van 600 woningen in de gemeente Haarlemmermeer, in de buurt van Schiphol en naast een N-weg, wordt gebruikgemaakt van de wettelijke mogelijkheden om meer geluidsoverlast toe te staan. Op de website van het project staat dat een deel van de appartementen “een prachtig uitzicht richting de Polderbaan” heeft, maar dat dat niet ten koste gaat van “een fijn woon- en leefklimaat” omdat de woningen geluid zouden afschermen.

Bij een nieuwbouwproject in Delft staat in het koopcontract dat het verboden is om de zolder als slaapruimte te gebruiken, schrijft NRC. De A13 ligt op nog geen honderd meter afstand van de nieuwe woningen en het dak zou niet goed genoeg zijn geïsoleerd om het lawaai van het wegverkeer buiten te houden.