Old Fuel Pumps” by Donald Lee Pardue is licensed under CC BY 2.0

Kwartaalcijfers Shell verdubbelt zijn kwartaalwinst. Het olieconcern gaat meer betalen aan zijn aandeelhouders.

Twee maanden voor zijn vertrek bij Shell was het voor bestuursvoorzitter Ben van Beurden een goed moment om terug te kijken. Negen jaar lang bestuurde hij het olie- en gasconcern en dit was zijn laatste presentatie van de kwartaalresultaten.

„Een mix van trots en spijt” zag hij donderdag bij het terugkijken. Trots, omdat het concern „financieel onvergelijkbaar sterker” is geworden. Zo is de winst 65 procent hoger, is de kasstroom driemaal zo groot en zijn er veel meer vrouwen in de top, zei hij, goed voorbereid. „Vrouwen vormen nu een derde van de top 1.200 en dat was 17 procent toen ik aantrad.”

En de spijt? „Niet dat ik verkeerde beslissingen heb genomen, maar meer dat ik bepaalde beslissingen, met de kennis van nu, wellicht een beetje te laat heb genomen.” Dat gold voor het beperken van de Groningse gasproductie, zoals Van Beurden eerder deze maand bij het openbare verhoor van de parlementaire enquête verklaarde. Maar ook voor het niet eerder staken van de oliewinning in het poolgebied. „Uiteindelijk zijn we daar vertrokken, maar – terugkijkend – hadden we dat niet eerder en sneller kunnen doen?”