Energie Nederland

Huishoudens die hun vaste energiecontract willen opzeggen, gaan daar vanaf volgend jaar mogelijk meer voor betalen. Toezichthouder ACM is van plan de regels voor het opzeggen te veranderen. ACM hoopt dat energieleveranciers zo weer vaste contracten gaan aanbieden.Door Tom van Gurp

Consumenten en kleine ondernemers konden tot voor kort bij leveranciers van gas en stroom zowel variabele als vaste contracten afsluiten. Bij dit laatste type contract worden tarieven afgesproken die meerdere jaren vaststaan. Door het oplopen van de energieprijzen zijn leveranciers huiverig geworden om nog vaste contracten aan te bieden.

De reden dat leveranciers die contracten niet meer aanbieden, is omdat ze zelf hun gas en stroom duur moeten inkopen. Als hun klanten voor slechts een kleine opzegvergoeding tussentijds kunnen overstappen naar een goedkopere leverancier, blijven de energieleveranciers zitten met de duur ingekochte energie, zo vrezen ze. Daarom bieden ze nu alleen variabele contracten aan, omdat ze daarmee dit risico beter kunnen afdekken.

ACM kreeg de laatste tijd veel meldingen dat ondernemers en huishoudens toch graag vaste contracten willen. Daarom komt de toezichthouder met nieuwe regels. Daarbij wordt het voor klanten minder aantrekkelijk om het contract op te zeggen, terwijl het voor leveranciers juist wel aantrekkelijk is om ze weer aan te bieden.

Wie bijvoorbeeld een vast contract heeft voor gas en stroom dat nog een jaar doorloopt, betaalt in de huidige situatie 100 euro om dit contract op te zeggen. Loopt een contract nog minimaal twee jaar door, betaal je 200 euro.