Het kabinet zal wel boeren móéten onteigenen, betoogde Johan Remkes deze week, want binnenkort gaat de Raad van State Nederland verder ‘op slot’ gooien. De kiem voor die vrees ligt in de Rotterdamse haven.
[…]
De laatste noodgreep
Nu dreigt ook de laatste juridische noodgreep te sneuvelen: de bouwvrijstelling. Bij de bouw van woningen, wegen en andere infrastructurele projecten komt ook stikstof vrij, weliswaar niet zo veel als bij veehouderijen, maar gezien de slechte staat van de natuur mag er simpelweg niets meer bij. Met de bouwvrijstelling zegt het kabinet: de stikstofuitstoot die bij de bouw vrijkomt is tijdelijk en moet daarom losgekoppeld worden van de gebruiksfase.
‘Dat is op zichzelf geen gekke gedachte’, zegt Rogier Kegge, universitair docent omgevingsrecht aan de Universiteit Leiden. Maar bijvoorbeeld na de bouw van een woonwijk komt er ook stikstof vrij als mensen er gaan wonen. ‘Je mag op deze manier dan ook niet knippen in projecten. Daarmee handelt het kabinet waarschijnlijk in strijd met de Europese richtlijn. Bovendien is de effectiviteit van de bouwvrijstelling niet voldoende onderzocht.’
De zaak die nu bij de Raad van State ligt draait om het Porthos: het eerste, grootschalige project dat CO2, afkomstig van de industrie in het Rotterdams havengebied, moet afvangen en vervoeren naar lege gasvelden onder de Noordzee. Een belangrijk project waarmee het kabinet de klimaatdoelen van 2030 wil halen. Maar bij de bouw wordt gerekend op de uitstoot van 160 ton stikstof. Dat is stikstof dat volgens Mobilisation for the Environment (MOB), van de milieuactivist Johan Vollenbroek, zal neerslaan in de nabijgelegen Natura 2000-gebieden Solleveld & Kapittelduinen, Voornes Duin en Westduinpark & Wapendal. En zonder een plan om de schade voor de natuur te herstellen mag dat niet, aldus MOB.
LEES MEER OP VOLKSKRANT