PLEM eneco Buggenum” by bogers is licensed under CC BY-NC 2.0

Verduurzaming Minister Jetten wil in een nieuwe wet regelen dat in de toekomst alleen gemeenten eigenaar kunnen worden van warmtenetten. Energiebedrijven worden daarmee op een zijspoor gezet.

Energiebedrijven als Eneco en Vattenfall mogen voortaan geen eigenaar meer worden van warmtenetten. Minister Jetten (Energie, D66) wil dat de netwerken voortaan in publieke handen (gemeenten) komen. Dat blijkt uit een rondgang langs diverse ingewijden.

Jettens voorstel voor de nieuwe Wet collectieve warmtevoorziening staat voor komende vrijdag op de agenda van de ministerraad. De bewindsman komt met deze beslissing tegemoet aan de wens van de Tweede Kamer om commerciële energiebedrijven, die nu de meeste netten bezitten, op afstand te houden. In de toekomst kunnen zij nog wel voor minder dan 50 procent eigenaar worden.

De stap van Jetten illustreert de regierol die gemeenten gaan spelen in de verduurzaming van wijken. Zij bepalen bijvoorbeeld welke buurten als eerste van het gas af gaan. In 2050 moeten alle huishoudens aardgasvrij worden verwarmd, en daarbij spelen warmtenetten een belangrijke rol. Die netten, vroeger stadswarmte genoemd, krijgen hun verwarming uit bijvoorbeeld restwarmte van de industrie, biomassa of aardwarmte.