Energiebedrijven moeten verplicht worden hun klanten weer langdurige contracten met vaste tarieven aan te bieden. Ook moet er een eind komen aan de welkomstbonussen voor klanten die overstappen naar een nieuwe leverancier. Op die manier willen de regeringspartijen VVD en CDA meer greep krijgen op de geliberaliseerde energiemarkt.

De partijen presenteren vandaag een pamflet met vijf adviezen aan minister Jetten voor Klimaat en Energie. Ze vinden dat de energiemarkt te vrij is gelaten en niet meer goed functioneert. Door de oorlog in Oekraïne zijn de prijzen enorm gestegen, waardoor de zwakke plekken in het systeem nog duidelijker zijn geworden.

Huishoudens moeten beter beschermd worden, vinden de Kamerleden Silvio Erkens (VVD) en Henri Bontenbal (CDA), die het pamflet hebben opgesteld. “De overheid moet zorgen dat consumenten zekerheid hebben over de energierekening en dat er altijd voldoende betaalbare energie is”, zegt Erkens.

Risico’s afdekken

Het jaarcontract of langdurig contract (bijvoorbeeld drie jaar) met vaste tarieven moet terugkomen, is het belangrijkste punt in het pamflet.