heating costs, energy saving, temperature controller
Photo by geralt on Pixabay

Zonnepanelen
Never waste a good crisis? A good crisis wasted, helaas: Het prijsplafond voor energie kost
23 miljard voor één jaar. Voor dat bedrag hadden álle woningen in Nederland kunnen worden voorzien van zonnepanelen, waardoor deze voor 20 jaar elke woning hadden kunnen voorzien van gratis stroom, aldus TNO. Nu wordt die 23 miljard gebruikt om de fossiele energieleveranciers te spekken.
Richard Koopman, Oss

Eerlijker
Het huidige voorstel om tot een bepaald verbruik een plafond toe te passen op de energieprijzen heeft als nadeel dat mensen die meer elektriciteit verbruiken dan gas (bijvoorbeeld omdat ze een warmtepomp hebben geïnstalleerd, juist uit het oogpunt van verduurzaming) benadeeld kunnen worden in vergelijking met anderen. Ook gezinnen die onlangs de stap naar koken op elektriciteit hebben gezet, krijgen hier mee te maken.

Voorstel: werk niet met twee verbruiksplafonds voor respectievelijk gas (in kubieke meter) en elektriciteit (in kWh), maar met één plafond, en wel door gasverbruik gemeten in kubieke meter om te zetten in kWh: 1 kuub aardgas staat gemiddeld gelijk aan 9,77 kWh. Dit zou betekenen dat de 1.200 kuub gas waarvoor nu het tarief van 1,45 euro per kuub geldt, overeenkomt met ongeveer 11.724 kWh (afgerond: 12.000 kWh). Tel daar bij op de 2.900 kWh aan elektriciteit waarop nu het prijsplafond van 0,40 euro per kWh van toepassing is, en je krijgt een totaal verbruiksplafond van 14.900 kWh, voor zowel gas als elektriciteit.

Als dat plafond wordt bereikt, stijgen zowel de prijs van gas als elektriciteit naar het niveau zonder subsidie. Hiermee bereiken we dat iedereen dezelfde hoeveelheid gesubsidieerde energie ontvangt.
Toine van Megen, Chennai, India