De coronagolf deze herfst is volgens het RIVM nu echt begonnen. De coronacijfers en ziekenhuisopnames stijgen in een rap tempo. Toch is de situatie anders dan tijdens voorgaande najaars- en wintergolven waarbij beperkende maatregelen en lockdowns werden afgekondigd.

Vier vragen over welke regels nu gelden en hoe wordt bepaald of aanvullende maatregelen nodig zijn.

  1. Is het instellen van een lockdown opnieuw reëel?
  2. Welke gedragsregels zijn nu van kracht?
  3. Als er toch maatregelen komen, hoe beslist het kabinet daarover?
  4. Blijft het openhouden van ziekenhuizen bij een extreme coronagolf prioriteit?

Als het coronavirus onverwachts op grote schaal tot ernstige ziekte leidt en een code zwart dreigt in de ziekenhuizen, zal het kabinet opnieuw naar het OMT kijken voor advies. De leden kijken voornamelijk vanuit een medisch perspectief en zullen een lockdown zeker als reële optie zien.

Maar sinds deze maand bestaat een nieuw adviesorgaan dat hetzelfde gewicht moet hebben als het OMT: het Maatschappelijk Impact Team (MIT) onder leiding van oud-politica Jolande Sap. Dit team moet juist de sociaal-maatschappelijke en economische belangen in het oog houden als vrijheidsbeperkende maatregelen op tafel komen. De oprichting van dit team moet meer gebalanceerde besluiten van het kabinet waarborgen.

Dus als ziekenhuizen opnieuw in een zwart scenario terechtkomen, zullen unanieme adviezen voor een lockdown niet gegarandeerd zijn. Sap heeft al geadviseerd dat de overheid een maatschappelijk debat organiseert over “belangrijke morele dilemma’s, zoals de afweging tussen het acuut redden van levens en het beschermen van levenskwaliteit op de lange termijn”.

LEES MEER OP NOS

LEES MEER OP NOS