Zoekend in de beeldbank van het Stadsarchief Rotterdam ben ik al zo vaak de tijd kwijtgeraakt. Kijk hier, een foto van de nog niet gedempte Blaak. En hoe zag het oude stadhuis aan de Kaasmarkt eruit? Wat een paleis was het Coolsingelziekenhuis! Serieus, vaart er nou een pontje over de Schie waar nu de auto’s en trams over de Schiekade rijden? En is er misschien een foto van de straat waarin ik ben opgegroeid?

Weet je wat, ik zoek nog even in het archief op mijn achternaam. En dan krijg ik de gezinskaart van mijn overgrootouders te zien. ‘Haike Tap, vermoedelijk overlijden (omgekomen bij ramp ss Vecht in maart 1940’ lees ik. Met een aanvulling in een ander handschrift uit 1954: ‘overlijden op of omstreeks 7 maart 1940 op de Noordzee in de omgeving van Breskens’. Dat mijn overgrootvader is overleden op zee, weet ik wel. Maar om deze informatie zo op mijn scherm te zien, dat vind ik wel bijzonder. Daar komt de huwelijksakte van mijn opa en oma tevoorschijn. Hun handtekeningen staan erop, ik herken ze meteen. Opa en oma, ze zijn er allebei niet meer. Maar door die akte en hun handtekeningen zijn ze weer even dichtbij.

Geheugen van de stad

Wat een bron van informatie is het 165 jaar oude Stadsarchief Rotterdam. Van persoonlijke informatie, maar natuurlijk ook officiële stukken. Het is het geheugen van de stad. Niet voor niets is één van de belangrijkste stukken die er wordt bewaard de originele akte waarmee Rotterdam stadsrechten krijgt.