Man with gloves holding solar panels on the roof
Photo by Kindel Media on Pexels

Het verduurzamen van huizen kan en moet sneller dan nu gebeurt, schrijft onderzoeksinstituut TNO in een oproep aan de politiek, woningcorporaties en bouw- en energiebedrijven. Het zou topprioriteit moeten zijn, zeker nu het door de hoge energieprijzen steeds rendabeler wordt om het energieverbruik te verminderen.

TNO adviseert de partijen samen een masterplan te bedenken, te beginnen bij de 1,5 miljoen slecht geïsoleerde woningen in Nederland, die met energielabels E, F en G. “Daarmee sla je drie vliegen in één klap: je bestrijdt energiearmoede, bespaart veel CO2-uitstoot en geld, dat anders naar Rusland en andere ondemocratische landen gaat om gas in te kopen”, zegt TNO-onderzoeker André Faaij.

[…]

Energiebesparing

Voor veel mensen met lage inkomens blijft het voorschieten of lenen van het bedrag een te hoge drempel. Daar moet de overheid de renovaties gewoon financieren, aldus Faaij: “We brengen nu jaarlijks miljarden naar het buitenland om gas in te kopen. Als er maar een deel daarvan kan worden gebruikt voor verduurzaming, dan is dat zoveel slimmer.”

Hoogleraar duurzaam bouwen Andy van den Dobbelsteen (TU Delft) onderstreept dat: “In de huidige energiecrisis lijkt de aandacht van het kabinet vooral gericht te zijn op het importeren van gas en lng uit andere landen dan Rusland, voortgaan met kolencentrales en zelfs op het hernieuwd boren naar gas in eigen land.”

Een domme strategie, noemt hij het. “Je vergeet de kern: energiebesparing. De bedragen die je besteedt aan grootschalige woningrenovaties, vloeien meteen weer terug in de vorm van besparingen op de energiekosten.”