File:Sunset over Lake Baringo, Kenya – by Ferdinand Reus.jpg” by Ferdinand Reus from Arnhem, Holland is licensed under CC BY-SA 2.0

Van de brug die de twee eilanden in het Keniaanse Baringomeer met elkaar verbond, is nog maar weinig te zien. Water golft over het deel van de houten leuning dat nog zichtbaar is. Nog even, zeggen ze hier, en de brug gaat helemaal kopje onder. Het waterpeil stijgt en dat hangt samen met overvloedige regenval door klimaatverandering en houtkap.

[…]

Opgeslokt door klimaatverandering

Vraag de inwoners rond het meer naar de oorzaak, dan komt er geen eenduidig antwoord. Verschuivende aardplaten, boringen naar thermogas, een teken van boven misschien?

Volgens de Keniaanse overheid, die in samenwerking met VN-organisatie UNDP vorig jaar een rapport over het stijgende water in de meren schreef, is klimaatverandering de belangrijkste oorzaak.

Hoewel grote delen van Kenia kampen met ernstige droogte en verminderde regenval, inclusief Baringo, heeft het gemiddeld genomen in de afgelopen tien jaar bovenmatig veel geregend in de gebieden langs de Riftvallei.