OPINIE De documentaire Wild Port of Europe over de natuur in de Rotterdamse haven hoort niet thuis op het Wildlife Film Festival Rotterdam. Dat vinden 24 natuurorganisaties. ‘Deze door Shell en BP gesponsorde film is de definitie van greenwashing’.
Femke Sleegers namens 24 milieuorganisaties
Onder de rook van de vervuilende petrochemische industrie floreert de natuur. Dat is in het kort de boodschap van de documentaire ‘Wild Port of Europe’, de openingsfilm van het Wildlife Film Festival Rotterdam die gisteren in première ging. Zo’n 25 organisaties – onder wie jongeren, leerkrachten, wetenschappers, zorgverleners en psychologen – schreven een brief aan de directie met het verzoek om deze film, die gesponsord is door BP en Shell, te weren van het festival.
In deze tijd is belangrijker dan ooit dat de natuur gezien wordt. Daarom is het Wildlife Film Festival Rotterdam een belangrijk evenement. Een festival maakt echter keuzes. De openingsfilm is daarbij het paradepaardje. Het is de film waarvan de organisatoren zeggen: deze film moet iedereen zien. De openingsfilm krijgt de meeste aandacht in de pers en de meeste (prominente) bezoekers. In een tijd dat het erop of eronder is voor het klimaat en de biodiversiteit krijgt de keuze voor de openingsfilm van een natuurfilmfestival extra lading.
Meest vervuilende haven van Europa
Het Wildlife Film Festival Rotterdam kiest echter voor ‘Wild Port of Europe’. Dat is een natuurfilm over ‘de onverwachte rijkdom, veerkracht en dynamiek van de natuur’, onder de rook van de meest vervuilende haven van heel Europa.
[…]
Wereldwijd groeit de roep om een verbod op fossiele reclame en sponsoring, net als voor tabak. Het is een kwestie van tijd voordat die wet er is. Zeker van een festival voor de natuur verwachten wij dat ze keuzes maakt die recht doen aan de urgentie van de klimaatcrisis en dat ze vooruitloopt op wetgeving. Daarom verzoeken we het festival om de fossiel-gesponsorde film ‘Wild Port of Europe’ van het festival te weren. Die beslissing doet recht aan de urgentie van klimaatontwrichting en onderstreept daarmee het belang van het Wildlife Film Festival Rotterdam.
Andy Palmen, Greenpeace Nederland
Femke Sleegers, Reclame Fossielvrij/Social Tipping Point Coalitie
Marjan Minnesma, Urgenda
Maurits Groen, duurzaam ondernemer
Sven Jense, Climate Cleanup
Mark Boode, Teachers for Climate
Katy Olivia van Tergouw, Stichting Stop Ecocide
Queers4Climate NL
Extinction Rebellion Nederland
Jacco Groen, documentairemaker, Stichting Springfilm
Daniëlle Hirsch, Both Ends
Commons Network
Scientist Rebellion Nederland
Aniek Moonen, Jonge Klimaatbeweging
Fridays For Future
Hiske Arts, Fossielvrij NL
Stichting Klimaatpsychologie
Donald Pols, Milieudefensie
Bas Oudenaarden, Stop Oliewinning Rotterdam
Vatan Hüzeir, Rotterdams Klimaat Initiatief
Extinction Rebellion Rotterdam
Inge Schepens, de Zorg voor Klimaat
Annemarie Bergsma, de Duurzame Verpleegkundige
Groen Pensioen, Cindy Coltman
LEES MEER OP AD