Rabin Baldewsingh constateert dat de overheid momenteel te makkelijk wegkomt met het discrimineren van burgers. De Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme laat daarom onderzoeken of de wet aangepast moet worden, vertelt hij aan NU.nl.

“De Algemene wet gelijke behandeling (AWGB) geldt nu alleen voor burgers, omdat men er in de jaren negentig van uitging dat de overheid niet discrimineerde”, legt Baldewsingh uit. “Maar het toeslagenschandaal heeft aangetoond dat de overheid zich wel degelijk schuldig maakt aan onderscheid op etniciteit of geloof.”

Baldewsingh heeft daarom ter verkenning een werkgroep opgericht die bestaat uit juristen en wetenschappers. De regeringscommissaris sluit niet uit dat zijn werkgroep tot de conclusie komt dat de AWGB een extra paragraaf moet krijgen of dat er juist een moet worden geschrapt. Hij verwacht hierover in de loop van 2023 met een advies te komen.

“Nu is het onmogelijk om tegen de overheid of overheidsinstellingen te zeggen: ‘U heeft gediscrimineerd, dus u krijgt straf'”, licht Baldewsingh toe. “Ik vind dat we die discussie moeten gaan voeren.”

De Belastingdienst heeft toegegeven rond het toeslagenschandaal duizenden zogenoemde toeslagenouders te hebben gediscrimineerd. “

LEES MEER OP NU